Back to Top
 

DSC 0252bkljpg website roma 2Roma Heina Mirando

Met de leeftijd van 6 jaar begon Roma zijn vioolstudie De beginjaren van zijn studie bestond voornamelijk uit het les krijgen van zijn † Tata (=vader) en van privé-leraren.

Thuis was er apart een kamer ingericht om te musiceren, daar stonden allerlei muziek instrumenten van een vleugel tot een contrabas etc.. Daar is voor Roma Heina Mirando ook de basis gelegd voor de zigeunermuziek, samen met zijn jongere broer die piano en contrabas speelt werd de liefde voor zigeunermuziek geboren. Hij heeft ook heel veel geleerd door zelfstudie, en natuurlijk luisteren en kijken naar het spel van zijn Tata en ooms. ( Violist † Morchie Mirando, Violist † Morro Mirando , en natuurlijk zijn gote voorbeeld en naamgenoot Violist † Roma Heina Mirando Sr.) Deze is op zeer jonge leeftijd overleden door een auto ongeluk.

† Morro Mirando was toen der tijd Primas/Violist in het orkest van zijn Tata ( =vader) dit was het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando ( onder leiding van Meissel Weiss-Mirando) In dit orkest van zijn Tata is Roma op de leeftijd van 14 jaar begonnen met geleidelijk mee te gaan met optredens. Dit was een goede leerschool om zich te ontplooien als zigeunerviolist. Op de leeftijd van 17 jaar heeft hij de plek als eerste violist in het orkest van zijn Tata ingenomen. Op de leeftijd van 18 jaar maakte hij als eerste violist in het orkest van zijn Tata zijn eerste LP bij platenmaatschappij CBS samen met zijn familie.

Roma heeft ongeveer 30 jaar met zijn Tata samen gespeeld, toen zijn Tata ( †Meissel Mirando) In 1996 overleed op 76 jarige leeftijd, is Roma Mirando onder zijn eigen naam verder gegaan. Roma heeft in de tijd met zijn Tata ook veel verschillende orkestsamenstellingen gekend, van zeer traditioneel (Mirando Stijl) met gitarist Nello Mirando sr, en ook later werd daar de cimbaal bijgevoegd.